Etusivu

Omat kissani

Kasvattajasta

Pentueet -> Kasvatit

Katinhännän kasvatus

Pentuinfoa

Uutisia

Kissalinkkejä

Muut harrastukseni


IC Katinhännän Henna-Talvikki, DM
21.8.1992 - 30.3.2012


eli lempinimeltään Henna
leikattu naaras
Rotu: eurooppalainen
Väri: hopeatiikeri, EUR ns 23
Syntymäaika: 21.8.1992
FeLV+FIV testi negat.: 14.5.1997 & 31.8.1998
Isä: IC Kissankellon Haiku-Herra (mustasavu)
Emo: EP&GIC Kissankellon Onnen Haave (hopeatiikeri)
Kasvattaja: Kadi Myllys (oma kasvatti)

Hennan sukutaulu


Hennan tapahtumia:

14.2.1998

Hennan astutus viimein onnistui, kun sulho eli Eetu-uros (GIC Kissakallion Edvin, sinitiikeri EUR a 23) tulikin käymään Hennan luona. 2 edellistä kertaahan Henna kävi Eetun luona mutta ujosteli niin ettei mitään "tulosta" syntynyt). Mutta olihan nyt ystävänpäivä!

21.4.1998

Hennan pennut näkivät päivän valon (X-Files pennut). Kolme ipanaa ja synnytys meni hienosti ilman ongelmia. Kaikki muuttivat kesän 1998 aikana uusiin koteihin:
- hopeatiikeri uros "Sulo" Helsinkiin
- ruskeatiikeri naaras "Salli" Espooseen (mistä myöhemmin Helsinkiin)
- ruskeatiikeri naaras "Snurre" Tammisaareen.

14.2.1999

Hennan toinen astutus samalla Eetu-kollilla. Koska en saanut ekasta pentueestani toivomaani hopeatyttyöä, oli kokeiltava uudelleen. Kellon tarkka naaras; juoksu alkoi tismalleen samana päivänä talvitauon jälkeen kuin edellisenäkin vuonna.

19.4.1999

Hennan toiset pennut syntyivät, tällä kerralla jo melkein itsestään ((Original) Star Wars pennut). Nyt neljä tenavaa:
- hopeatiikeri uros "Kelmi", muutti isosiskon Sallin kaveriksi
- ruskeatiikeri naaras "Vera"; muutti Vantaalle
- mustasavu naaras "Dartti" meni Eestin ensimmäiseksi rekisteröidyksi eurooppalaiseksi sukulaisilleni
- toinen mustasavu naaras "Jedi" jäi itsellemme, tosin on majaillut pentuajan jälkeen koko ikänsä vanhemmillani.

Syyskuu 1999

Henna leikattiin. Tätä toimitusta (siis leikkaamista) pääsin ensimmäistä kertaa seuraamaan itse.

Kesä 2003

Henna muutti "väliaikaisesti" vanhemmilleni stressilomalle.

20.8.2004

Hennalle myönnetty DM-titteli (5 jälkeläistä vähintään Int. CH tai PR).

Vuosi 2006

Henna oli kärsinyt erilaisista virtsatievaivoista, tulehduksista ja nähtävästi idiopaattisistakin vaivoista. Hoitona oli kokeiltu kaikenlaista joista oli ollut apua enemmän ja vähemmän. Toistaiseksi kuitenkin aina jostain apua saatiin.

21.8.2007

Henna täytti 15-vuotta. Se oli näyttänyt vanhukselta jo jonkin aikaa, turkki oli kuiva ja pystyssä sekä liikkeet hiippailevia. Mutta eipä Hennalla mitään vakavaa vikaa oltu todettu, se söi ok ja vietti vanhuksen elämää rauhallisesti. Säännöllinen lääkitys oli päällä (munuaisten vajaatoiminnan vuoksi).

30.3.2012

Hennan munuaiset pettivät ja jouduimme luopumaan Hennasta. Kissa kuitenkin saavutti "ikäennätyksen" (omien kissojemme joukossa) eli 19,5 vuotta.Millainen Henna oli:

Henna on oma kasvattini joka jäi meille omasta pentueesta. Henna oli luonteeltaan rauhallinen haaveilija, vähän herkkä. Nuorena oli arka (ei kuitenkaan omaa perhettä kohtaan mitenkään), tosin mitä vanhemmaksi kissa tuli, sitä rohkeampikin siitä tuli. Vieraitakaan se ei enää pakoillut vanhoilla päivillään ollenkaan (nuorena oli visusti piilossa sen aikaa). Arka Henna kuitenkin oli, myös muita kissoja kohtaan. Hyvin se niiden kanssa tuli toimeen mutta ei pentuaikojensa jälkeen enää yhtynyt niiden kanssa yhteisiin hepuleihin (vaan halusi pitää ne itsekseen). Tyttärentytär Vieno ystävystyi Hennan aluksi kanssa niin, että tämä pari leikki keskenään ja jahtasi toisiaan (mikä lie toi asetelmaan muutoksen).
Henna oli pitkään narufriikki, narun pyöritysleikkiin se ei kyllästynyt koskaan, vaan istuskeli narun vieressä odottamassa jotakuta sitä pyörittämään, vaikka parikin tuntia (ja vaikka välillä joku sille narua heiluttikin, ei se riittänyt vaan Henna jatkoi istuskelua). Henna oli aivan erityisesti lämpimän perään ja esim. majaili taannoin meillä yleensä akvaarion lampun päällä tai patterin päällä sijaitsevalla ikkunalaudalla. Henna oli nuorena vähäruokainen, mutta leikkaamisen jälkeen ei enää ollut ihan pelkkä luuviulu, joskin oli turha pelätä liikalihoamista!
Kesällä 2003 tilanne muuttui Hennan kohdalla. Se pelkäsi ja stressasi muita kissojani, vanhoja kavereitaan; hiiviskeli nurkissa eikä uskaltanut aina hiekkiksellekään. Muut kissat tietty huomasivat tämän ja painostivat henkistä yliotettaan lisää. Varsinaisia tappeluita ei ollut ollenkaan, sellaista kyräilyä. Asian taisi laukaista käyntiin tuolloin nuorin Vienomme. Kokeilimme ratkaisuksi Hennan muuttoa joksikin aikaa vanhemmilleni. Siellä se sopeutuikin metsäkissalaumaan (ja tyttärensä Jedin kanssa) mainiosti, muut kissat eivät Hennaa siellä kytänneet. Niinpä Henna olikin siitä lähtien vanhemmillani. Vuosina 2005-2006 Hennalla oli virtsatievaivoja, jotka olivat tietty ikäviä, ei ollut mukavaa kun kissa tuntui sairastavan melkein koko ajan eikä lopullista apua tuntunut löytyvän. Henna myös laihtui sairastelun aikana ja tuli kärttyisämmäksi muita kissoja kohtaan. Onneksi apuja löytyi ja tulehduksia tms ei enää loppuvuosina ollut.
Henna kasvatuskissana: Sai 2 pentuetta saman kollin kanssa, joissa pentuja 3 + 4. Ensimmäisestä pentueesta kasvatuksessa jatkoi yksi (X-File Quagmire), toisesta pentueesta niinikään yksi (Queen Darth), molemmat naaraita. Hennalla on jo lapsen-lapsen-lapsen...-lapsia niin monessa polvessa että vaikea laskeakaan. Molemmista tyttäristä on lähtenyt liikkeelle erinäisiä "rönsyjä".

Hennan menetys: Henna oli aika pitkään eli ihan muutaman vuoden sellainen vanhuksen oloinen, joten siitä oli todella vaikea arvioida tai päätellä kuinka kauan se aikoi elellä. Se söi ok, hiippaili ympäriinsä (nukkui toki paljon, kuten vanhukset muutenkin) ja oli sinänsä pirteähkön oloinen. Tammikuussa 2012 siltä poistettiin jokunen hammaskin ja ajattelin että herääköhän se siitä nukutuksesta enää, ja niin vaan heräsi! Henna ei sairastellut pitkään, maaliskuussa syömättömyys ja munuaisten vajaatoiminnan oireet laittoivat meidät tekemään viimeisen ratkaisun sen kanssa. Henna nukkui rauhallisesti ikiuneen eläinlääkärin vastaanotolla. Surullista mutta samalla tiesimme että Henna oli elänyt pitkän ja hyvän elämän kanssamme, vain puoli vuotta jäi puuttumaan siitä että Henna olisi täyttänyt 20 vuotta.

Saanko omaksi
ikuisuuden vai kenties
uuden elämän?
Kun aika jättää
on varmaa ainoastaan
et mennyt on hetki tää.
(Pirjo Levo)
Runoja

Hennan näyttelyuraan voi tutustua seuraavaa nappia klikkaamalla:


Hennan näyttelyt

Kuvia Hennasta:

Henna 5 viikkoa Henna ja Nokka pentuina Henna 2 kk Henna 4 kk Henna ja Nokka 6 kk
Henna 9 kk Henna ja naru Henna lämmittelee Henna & Data
Henna 5v Henna odottaa Henna 5,5v Henna ja ekat pennut
Henna ja tokat pennut Henna 9v Henna 9,5v Henna 10,5v
Henna 11,5v Henna 17v Henna 18v, kuva 1 Henna 18v, kuva 2
Henna reilu 19v
(Pikkukuvaa klikkaamalla saat siitä isomman version!)