Etusivu

Omat kissani

Kasvattajasta

Pentueet -> Kasvatit

Katinhännän kasvatus

Pentuinfoa

Uutisia

Kissalinkkejä

Muut harrastukseni


Infoa Katinhännän pennuista

Uutisia -sivulla kerron mm. pentusuunnitelmistani aina viimeisimmät tiedot.
Kissalassa ei tällä hetkellä ole pentuja varattavissa, kuukauden sisällä varmistuu yhden tilanne ja kenties etsii sijoituskotia tai sellaista missä saa tehdä edes yhdet pennut, ko. pentu syntynyt 20.5.2024.
Tähän mennessä syntyneisiin Katinhännän pentueisiin ja tätä kautta kaikkiin kasvatteihini voi tutustua joka pentueen omalla sivulla.

Jos ylipäänsä eurooppalaiskissa kiinnostaa rotuna, suosittelen käymään Suomen Eurooppalaiskissarenkaan nettisivuilla. Siellä esim. rodun piirteet on kuvattu hyvin, niin hyvin että minun on turha yrittää niitä tässä sen paremmin esittää. :) Eurooppalainen on mukava peruskissa, tutun näköinen ja luonteeltaankin peruslaatua; sopivan vilkas, reipas, leikkisä, utelias, seurallinen, ei liian äänekäs... Myös rodun piirteissä eli kissan ulkonäössä tavoitellaan keskivertokissaa, jota ei yritetäkään kehittää kohti jotain suuntaa vaan pyritään säilyttämään juurikin tuttuna ja terveenä peruskissana. Turkki on helppohoitonen.
Rodun historia alkaa 60-luvulta, jolloin rekisteröitiin ensimmäiset eurooppalaiskissat. Nykyään rodun edustajia on rekisteröity yhteensä reilut 3000, viime vuosina yli 100 kissaa vuodessa.

Eurooppalainen on rekisteröity rotukissa, eli eurooppalaisella on aina Kissaliiton myöntämä rekisterikirja. Lisäksi pennulle on ennen luovutusta hoidettu madotukset (3-4 krt pentuaikana), eläinlääkärin tarkastus (pentu on luovutettaessa terveeksi todettu) ja molemmat ensirokotukset (kissarutto+flunssa, jotka annetaan n. 11- ja n. 14-viikon iässä, ja toisen rokotuksen jälkeen pentu on valmis muuttamaan uuteen kotiin). Pennut myös sirutetaan valmiiksi. Pennut saavat aktiivisen kotikasvatuksen; pentujen kanssa touhutaan ja leikitään päivittäin, käsitellään ja pidetään sylissä, jotta ne tottuisivat ihmisiin ja tulisivat luottavaisiksi lemmikeiksi joka suhteessa. Ne saavat osallistua perheen päivittäisiin tapahtumiin kunhan ovat siihen riittävän vanhoja (ikää toisella kuukaudella). Pyrin ruokkimaan pennut monipuolisesti, kuten omat vanhemmatkin kissamme (menu sisältää tuoreruokaa, purkki- ja kuivamuonaa kaikkia sopivassa suhteessa, kuivamuonan suhteen puhun mielellään eläinkaupan laadukkaiden kuivaruokien puolesta enkä suosittele markettien kuivaruokia). Pentujen luovutusikä on vähintään 14 viikkoa (Kissaliiton sääntö vuonna 2023->). Pentu saa mukaansa hoito- ja ruokintaohjeita, vähän tuttuja ruokia sekä leluja. Kissakaupasta tehdään aina sopimus, jossa käytän Kissaliiton valmista sopimuslomaketta.
Osa kasvateistani on käynyt näyttelyissä, vaikkakaan en sitä pentua myytäessä vaadi. Se on ylimääräinen bonus, eikä kaikkien kissojen realistisesti voi näyttelykoteihin odottaakaan päätyvän - itse asiassa suurin osahan päätyy "vain" lemmikeiksi. Pääasia on se, että kasvatti päätyy hyvään kotiin - ja onhan kissan pääasiallinen tehtävä nimenomaan ollakin lemmikkinä! :-)

Jos kissa ei ole menossa kasvatuskäyttöön, odotan että se leikataan oman terveytensä parhaaksi pariin (2-3) ikävuoteen mennessä. En myy kissoja vapaina kulkeviksi ulkokissoiksi. Valjastelu, lasitettu / verkotettu parveke tai ulkotarha ovat sopivia kissojen ulkoiluttamiselle, jos sellaista haluaa harrastaa. Kaverikissoihin ja koiriinkin eurooppalaiset yleensä sopeutuvat ongelmitta, vaikka ovat sen luonteisia että pärjäävät myös ainoanakin kissana. Lapsiinkin eurooppalaiset sopeutuvat yleensä hyvin. Haluan että kasvattini päätyvät uusissa kodeissaan perheenjäseniksi ja niistä huolehditaan kuten lemmikistä kuuluu, mm. pitämällä rokotukset kunnossa, madottamalla säännöllisesti, jne. Hesyn lehdestä lainattua: Keskeisimmät avaimet kissan hyvään elämään ovat stressitön elämä, lajityypillinen ympäristö, oikea ravinto sekä ennaltaehkäisevä terveydenhoito.

Mielelläni otan vastaan kasvattieni kuulumisia myöhemminkin, lyhyetkin ja harvakseltaan saadut viestit kasvatin kuulumisista ovat aina mukavia. Ja saatuja kuvia laittelen tänne sivuilleni näkösälle.
Toivon että kasvattieni omistajat ottavat rohkeasti kissaongelmissa yhteyttä minuun, tietoa ja kokemuksia on päähäni kertynyt vuosien varrella iso liuta ja mitä sitä panttaamaan - tyhmiä kysymyksiä ei kissojen kanssa olekaan.