Etusivu

Omat kissani

Kasvattajasta

Pentueet -> Kasvatit

Katinhännän kasvatus

Pentuinfoa

Uutisia

Kissalinkkejä

Muut harrastukseni


EP Katinhännän Android Data 23.12.1993 - 11.1.2005


eli lempinimeltään Data
leikattu uros
Rotu: norjalainen metsäkissa
Väri: ruskeatiikeri, NFO n 23
Syntymäaika: 23.12.1993
FeLV+FIV testi negat.: 14.5.1997
Isä: EC Ambient Chacacahn (hopeatiikeri)
Emo: GIP&EC Rämemetsän Bunny (hopeatiikeri)
Kasvattaja: Kadi Myllys (oma kasvatti)

Datan sukutauluDatan tapahtumia:

28.11.1994

Data leikattiin samana päivänä kuin emonsa.

kevät 2004

Aina niin terveellä Datalla ei ollut kaikki kunnossa. Talven ja kevään 2004 mittaan se laihtui luurangoksi. Lääkärissä käytiin ja testejä tehtiin eikä mitään vikaa kissasta löytynyt. Käytös oli entisenlaista, kissa söi ja vaikutti muuten normaalilta. Voi vain toivoa parasta että siitä kuitenkin olisi selvitty. Äitini yritti syöttää Datalle sen lempiherkkuja jotta paino olisi lähtenyt taas nousemaan.

11/2004

Viimeisenä keinona Data vietiin tutkimuksiin Felinaan, ex-ison kollin painon pudottua jo 3,2 kiloon. Verikokeessa löytyi kohollaan oleva alat-arvo, maksassa siis jotakin. Myös kaliumin puutos todettiin, sekä korkea verenpaine. Näihin molempiin heti lääkitys päälle. Parin viikon kuluessa Data joutui leikkaukseen missä maksasta otettiin koepala. Ei kasvainta tms, mutta maksassa on ollut tulehdus. Sekä todettiin A-vitamiinin "myrkytys", sitä oli kissa saanut jostain liikaa. Mutta mistä, samaa ruokaa se söi kuin muutkin. Data toipui koepalaleikkauksesta hyvin, ja sai sen myötä lisälääkkeitä. Lääkityksestä se tuntuikin ensin stressaavan ja pisti hanttiin todella. Koska paino ei ollut edelleenkään muutama viikko leikkauksen jälkeen lähtenyt nousuun, sai Data lääkkeeksi myös kortisonin. B12-vitamiini pistoksia käytiin saamassa muutama kerta viikon välein mutta sitten nekin jäivät tauolle ja tammikuussa oli kontrollin taas määrä jatkua.

11.1.2005

Toinen menetys lyhyen ajan sisään, vasta keväällä menetimme Datan emon Banin, ja nyt meni Data perässä. Kontrollikäynnillä eläinlääkärissä se rauhotuksessa yllättäen lopetti hengittämisen ja kuoli. Koska halusimme tietää mistä oli kyse, meni kissa tutkittavaksi Eelaan. Vastauksena tulikin selitys: aivokasvain.


Millainen Data oli:

Kun muutin kotoa, Data jäi vanhemmilleni.
Banin pojat Data ja Lore jäivät molemmat kasvatuskotiin meille. Hopeinen Lore oli tarkoituksenakin jättää mutta isäni sitten päätti että Data jää hänen kissakseen. Veljekset tulivat luonnollisesti aina hyvin toimeen keskenään koska olivat aina yhdessä, "aikojen alusta". Data leikattiin nuorena koska alkoi merkkailemaan jo alle vuoden iässä. Sillä oli myös knikki hännässä joten näyttelymielessä vain kastraattiura oli mahdollinen. Data oli rauhallinen nallekarhumainen kissa. Suurin kissoistamme. Leikkisä ja hyväntahtoinen. Tuli hyvin toimeen kaikkien kanssa, tytöt hakivat Datasta tukea erityisesti juoksujensa aikaan, mutta muutenkin. Tuntui että Datan kainalossa oli aina joku tyttökissoista nukkumassa. Usein Data kömpi köllimään äitini syliin, vaikka väkisin. Joskus kun äitini oli vaikkapa tiskaamassa, Data saattoi tulla hänen eteensä tiskipöydälle, laittoi etukäpälät äitini harteille ja nosti takajalat ”ilmaan” -> nyt syliin! Sen tapana oli kerjätä pöydästä istumalla tuolilla ja ”paijaamalla” toisella etutassullaan pöydän reunaa. Pilalle hemmoteltu kissa yleensä jonkun kinkkusiivun tällä tavalla saikin. Muuten Datan syöminen oli välillä yhtä sotkua sen syödessä etutassuillaan, ravistellen kastikkeet ympärilleen.
Datan paras kaveri oli eurooppalaiskissa Jedi.

Datan menetys:Vaikka Data alkoi sairastella jo talvella 2004, oli sen menetys 11.1.2005 yllätys ja iso järkytys meille kaikille. Olihan syksyllä todettu että kyse oli maksatulehduksesta ja sen odotettiin paranevan ok. 11.1. oli kontrollikäynti eläinlääkärillä, Data rauhotettiin jotta siltä saatiin verinäyte ja ajeltua hiukan takkuuntuneita karvoja. Kukaan ei osannut odottaa että se muodostuisi kohtalokkaaksi, olihan aamulla Data ollut kotona vielä ihan pirteä ja pyytämässä ruokaa normaaliin tapaan. Kesken rauhotuksen eläinlääkärin pöydällä se kuitenkin vain lakkasi hengittämästä (keuhkot ja sydän olivat kunnossa, mutta aivot eivät enää antaneet "hengityskäskyä") eikä sitä saatu elvytettyä - Data menehtyi. Asiaan toivottiin selitystä ja siksi Data lähetettiin tutkittavaksi, Eelaan minkä jälkeen tuhkattavaksi ja emonsa Banin tapaan odottamaan hautausta mökillemme.
Kontrollikäynnillä ehdittiin todeta, että Datan maksasaiuraus oli jo paranemaan päin, sen kanssa emme olleet taistelleet turhaan. Tosin maksa oli ollut huonossa kunnossa, siinä oli jo pysyviä kudosvaurioita (sanottiin Eelankin tuloksissa), jotka kuitenkaan eivät olisi haitanneet loppuelämää kun kissa olisi parantunut. Eli aikailimme liian pitkään ennen kuin Data saattiin sen suhteen hoitoon, tosin tutkimuksissa käytiin aikaisemminkin eikä mitään löytynyt, onkin kuulema ihan yleistä ettei verinäytteestä aina vaan näy mikä on vialla, vaikka myöhemmin voidaan todeta että sen olisi pitänyt näkyä. Sen suhteen mitään ei ollut aikaisemmin tehtävissä, koska sokkonakaan ei voi arvailla. Laihtuminen jo 2004 talvesta/keväästä alkaen johtui siis kuitenkin maksan sairaudesta.

Eelan tutkimustuloksista ilmeni Datalla olleen harvinainen ependymooma neuroepitaalinen aivokasvain. Sen arvioitiin olleen olemassa vasta parisen kuukautta, ja se oli nopeakasvuinen (tutkimuksissa kooksi sanottiin 2 cm). Joten kasvainta joko ei ollut tai oli vasta pieni marraskuussa koepalaleikkauksen aikaan, muutenhan Data ei olisi selvinnyt siitä. Arvio Datan elinajasta jos se olisi vielä jotenkin selvinnyt 11.1., oli vain n. kuukausi. Data oli viimeisinä kuukausinaan aloittanut isoon ääneen maukumisen öisin, silloin tällöin. Näin jälkikäteen sen arvioitiin johtuvan aivokasvaimesta, sen ensioireita ovat neurologiset muutokset. Muita oireita ei vielä ollut todettu, joihin olisi voinut kuulua esim. pään kallellaan pidon. Koska pahoja oireita ei vielä ollut ollut, lääkäri arvioi ettei Datalla vielä ollut kipuja eikä se kärsinyt aivokasvaimesta, jatkossa tilanne olisi voinut muuttua nopeastikin. Niinpä ehkä on todettava, että Data "osasi" poistua oikealla hetkellä. Kasvain oli myös selvä syy sille miksi Data 11.1. eläinlääkärillä rauhotuksessa lakkasi hengittämästä eikä sitä saatu elvytettyä. Maksatulehduksella ja aivokasvaimella ei sanottu olevan yhteyttä toisiinsa. Vaan kukapa sitä varmasti osaa sanoa, sairastihan Data pitkään ja vastustuskyky oli heikompana.

Data oli hyvä kissa, lempeä ja mukava, ja jaksoi touhuta kovasti nuoremman eurooppalaiskissa Jedin kanssa. Data oli terve kuin pukki siihen asti kun sairastui maksatulehdukseen. Olen aina ajatellut että kyllähän joka kissamme elää tuonne 14-15-vuotiaaksi ainakin, 10-vuotias ei ole vielä vanha kissa. Eikä 11-vuotiaskaan, ikä minkä Data ehti juuri ja juuri saavuttaa. Menetimme Datan liian nuorena, vaan minkäs kohtalokkaille sairauksille mahtaa, selvästikään ne eivät katso ikää.

Dataa jäi kova ikävä ja yllättävä poismeno aiheutti myös sen, että moni perheestä ei saanut jättää sille omia hyvästejä. Data oli myös ensimmäinen oma kasvattini joka kuoli.
"Niin yllättäen, äkkiä lähdit sä pois
emme sua vielä antaneet ois.
On suru, kaipaus suunnaton
mutt’ tiedämme sun hyvä olla nyt on."
Runoja

Datan näyttelyuraan voi tutustua seuraavaa nappia klikkaamalla:


Datan näyttelyt


Kuvia Datasta:

Data ja Lore 3 viikkoa Data n. 2 kk Data 2 kk Data 5 kk Data 1v
Data ja Lore 1v Data istuu Data 2v Data & Henna
Data laatikossa Data 4,5v EP Data Data 8v Data 9v
Data 10v Kaverukset Data & Jedi
(Pikkukuvaa klikkaamalla saat siitä isomman version!)