Etusivu

Omat kissani

Kasvattajasta

Pentueet -> Kasvatit

Katinhännän kasvatus

Pentuinfoa

Uutisia

Kissalinkkejä

Muut harrastukseni


SC Katinhännän Survivor Amber


eli lempinimeltään Ampsu
leikattu naaras
Rotu: eurooppalainen
Väri: hopeatiikeri, EUR ns 23
Syntymäaika: 22.3.2008
FeLV+FIV testi negat.: 17.2.2009 & 7.9.2012
Veriryhmä: A & Mikrosiru: ok
Sienitesti negat.: Syyskuu 2012
Isä: EC Untuvan Isin Poika (hopeatiikeri)
Emo: SP&IC Vilandra Antar Darti (hopeatiikeri)
Kasvattaja: Kadi Myllys (oma kasvatti)

Ampsun sukutaulu


Ampsun tapahtumia:

19.5.2008

Jo pikkukissana, 8 viikon ikäisenä sairastui Ampsu vakavasti. Kotona se oksenteli ja ripuloi ja oli vaisu, joten vein sen yöllä päivystykseen YESsiin. Pentu jäikin sairaalaan pariksi päiväksi. Sille uumoiltiin oireiden mukaan jopa kissaruttoa, mutta kukapa tietää. Giardia löytyi ainakin. Ampsu onneksi parani täysin parissa päivässä, kiitos hyvän hoidon YESsissa. Sen sisaruksilla ei ollut mitään oireita ja Ampsukin on ollut täysin terveenä tuon jälkeen. Koko kissakatras sai giardian varalta pitkän axilur-kuurin ja sen jälkeisessä testissä giardiaa ei enää löytynyt.

8.4.2009

Ampsulle tuli ensimmäinen juoksu vasta reilun vuoden iässä ja samantien se saikin kolliseuraa kylään, kasvattini GIC Katinhännän Jordi Rosaleksen (eli Gissy, väriltään sinitiikeri). Ensimmäistä kertaa kasvatuksessani pääsen yhdistämään kaksi omaa kasvattiani, eivät ole liian läheistä sukua.

14.6.2009

Ampsun ensimmäiset pennut syntyivät varhain aamulla. Kaikki sujui muuten hyvin, mitä nyt ensimmäisen pennun syntymisen tuoksinnassa Ampsu puraisi minua sormeen, ensimmäinen olikin aika hankala saada ulos. Tuloksena neljä TosiTV pentua:
- hopeatiikeri uros MiljonääriJussi eli "Ensio" muutti Pieksämäelle toisen hopeatiikeri-eurooppalaisuroksen Veetin kaveriksi
- hopeatäplikäs naaras Idols-Voittaja eli "Misty" muutti Espooseen
- ruskeatiikeri naaras Tähti-Tanssija eli "Missy" muutti Helsinkiin isänsä Gissyn kaveriksi
- ruskeatiikeri naaras SuurSeikkailija eli "Susu" jäi meille itsellemme.

19.1.2013

GIC Taikapeikon Armas P. (mustasavu) tuli Ampsun luokse kylään Lapualta asti ja astutus onnistui. Tätähän oli jo yritetty kerran lokakuussa mutta se ei tuottanut tulosta. Kissat kuitenkin tunsivat toisensa ennestään ja siksi toinen yritys pääsi pikana vauhtiin.

26.3.2013

Ampsun toiset pennut syntyivät. Ampsu aloitti synnytyksen alkutouhuamisen jo edellisiltana ja sitä jatkui koko yön. Koska oli kulunut yli puoli vuorokautta ilman yhtään supistusta, mentiin lääkäriin. Siellä röntgenin ja ultran jälkeen tehtiin päätös leikata. Syntyi 5 pentua, joista yksi valmiiksi kuolleena ja yksi piti nukuttaa pois samantien. Loput kolme ok. Kotona Ampsu oli jo hereillä vaikka tokkurassa, kuitenkin imetti ok ja hoiti pentuja nätisti. Nekin vähitellen löysivät kukin nisänsä ja alkoivat imeä ja kasvaa. Ampsun haava oli lyhyt ja siisti eikä mitään lisäongelmia tullut koko pentuaikana. Näistä Nimoy pennuista yksi jäi meille ja kaksi muutti uusiin koteihin:
- hopeatiikeri uros Leonard Nimoy eli "Pesone" muutti Espooseen
- mustasavu naaras I Am NOT Spock! eli "Myrtti" muutti Turenkiin, kavereinaan muutama vanhempi eurooppalaisnaaras
- mustasavu naaras Diftor-he Susma eli "Ditta" jäi meille itsellemme.

2.7.2013

Ampsu leikattiin, kaksi pentuetta sai riittää. Leikkauksesta on tullut nykyisin helpon oloista naaraillekin ja hyvät kipulääkkeet taitavat auttaa. Haava oli lyhyt ja siisti, ei mitään pukua tai kauluria... Kissa oli jo seuraavana päivänä suht normaali ja muutamassa päivässä riehui kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.


Millainen Ampsu on:

Ampsu on oma kasvattini joka jäi meille omasta pentueesta joten se tottui muihin kissoihimme jo taperosta asti kuin itsestään. Ampsu oli hauska pentuna, kuten pennut yleensäkin. Energiaa leikkimiseen ja touhuamiseen riitti. Parhaaksi leikkikaveriksi muotoutui aluksi Tokra-eno ja välillä Poika-vanhuskin innostui riehumaan Ampsun kanssa, kuten emo Vieno. Yksinkin Ampsu jaksoi pomppia ties minkä lelun kanssa (aamuyöstäkin). "Lelut" tosin olivat välillä mm. jotain paperiroskaa tai vaikka sukka, Ampsu usein viiletti saalis suussaan ja siinä saattoi yrittää vilahduksesta määritellä mitä se sillä kertaa oli keksinyt lelukseen. Ruokailun suhteen Ampsu on ollut pienestä pitäen helppo ja ruoka on maistunut niin että kissa oli jo pienestä pitäen pyöreähkö ja tanakka, joku kyläilijä jopa kutsui punkeroksi... Leikkaamattomanakin paino on ollut 4 kg tai ylikin, nyt leikattuna on onneksi jämähdetty n. 4,5 kiloon, eikä Ampsu ole lihonnut liikaa.
Fanni-birmamme ei ole pentuaikansa jälkeen sopeutunut uusiin kissoihin, ei edes reilun kuukauden ikäisiin pentuihin. Ampsu pelkäsi Fannia pienestä pitäen, niistä ajoista kun yritin niitä toisiinsa totuttaa. Lopulta oli annettava periksi ja Fanni on pidettävä erillään melkein kaikista muista. Ampsulle jäi kuitenkin pentuajoista traumaa Fannista ja parivaljakko kärhämöi keskenään verkko-ovellamme vuosia. Fanni on talvesta 2013 alkaen majaillut vanhemmillani, joten tämä riitaisa kaksikko ei enää toisistaan häiriinny.
Ampsu on ollut todella seurallinen aivan pikkupennusta alkaen, se tulee syliin kehräämään aina kun mahdollista ja tykkää seurailla ihmisiä. Joskus jos en aamuisin istahda tarpeeksi ripeästi aamiaispöydän ääreen, Ampsu naukuu vieressä vaativasti ja samantien kun saan istahdettua, se tulee syliin. Usein tapana on ollut aamuherätyksen jälkeen seurata minua vessaan ja kun istahadan siellä alas, pomppaa Ampsu samantien syliini ja käy kerälle jatkamaan uniaan. Muutaman minuutin jälkeen joudun muistuttamaan kissaa että muutakin tekemistä tässä vaiheessa olisi..., ja lopulta päästään nousemaan ja jatkamaan keittiöön ruokatarjoiluun. Sylissä Ampsu köllii välillä rennosti selälläänkin.
Ampsu on todella kiltti, kynnet saa leikata ja lääkettä tunkea kitaan ilman kummempia vastusteluja. Nyt kun Ampsun tyttäriäkin (Susu & Ditta) elelee meillä, ovat äidin ja tyttärien välit olleet hyvät ja kumpikin parivaljakko riehuu ja leikkii keskenään usein. Tosin Ditalle Ampsu joutuu välillä pitämään vähän jöötä ja Ampsu onkin ainoa kissoista jonka sanaa Ditta uskoo. Ampsu välillä nukkuukin jomman kumman tyttärensä kanssa yhdessä, kuten kuvista (alla) voi nähdä!
Pentuaikojen jälkeen Ampsusta on tullut perusluonteeltaan rauhallisesti asioihin suhtautuva. Lempipaikkoihin sisältyy parveke missä viihdytään ihmeen pitkään kunnon pakkasillakin. Myös mökin ulkotarha ja piha ovat mieluisia Ampsulle, pihalla pyöritään valjaissa. Jos Ampsu kuulee valjaiden kilahtavan tai näkee vilauksenkin, se tulee heti ovelle valmiiksi tarjolle josko pääsisi ulos.
Ampsu myös osaa avata vaatekaappien ovet ja käy niissä tsekkaamassa tilanteet säännöllisesti. Samalla pudottaen vaatteita lattialle, ja jää välillä hyllylle vaatteiden sekaan nukkumaankin... Ampsu ei juurikaan viihdy katonrajassa korkealla hyllyillä tms, kuten parit muut kissamme. Huiskulelujen perässä Ampsu jaksaa leikkiä edelleen ja samoin laser-valo saa kissaan vauhtia! Ampsu on myös erikoistunut bongaamaan auringon heijastumat, esim. kellosta tms, mitä ilmaantuu heilumaan seinälle/lattialle aika ajoin. Ampsu osaa aurinkoisella ilmalla kytätä niitä ja singahtaa heti ottamaan moiset kiinni... Ainakin hyviä yrityksiä!
Ampsu kasvatuskissana: Sai 2 pentuetta, joissa pentuja 4 + 3. Näistä toistaiseksi kaksi on jatkanut kasvatuksessa, joten Ampsu on yhdeksän tenavan isoäiti. Ja itse asiassa jo isoisoäitikin ja siitäkin jo polvia lisää...

Ampsun näyttelyuraan voi tutustua seuraavaa nappia klikkaamalla:


Ampsun näyttelyt

Kuvia Ampsusta:

Ampsu 1 vk, kuva 1 Ampsu 1 vk, kuva 2 Ampsu 3 vk Ampsu 5 vk, kuva 1 Ampsu 5 vk, kuva 2
Ampsu 1,5 kk, kuva 1 Ampsu 1,5 kk, kuva 2 Ampsu & Ropsu 1,5 kk Ampsu 7 vk Ampsu 2 kk
Ampsu & Ropsu 10 vk Ampsu 2,5 kk Ampsu 3 kk, kuva 1 Ampsu 3 kk, kuva 2 Ampsu 4 kk
Tuittu ja Ampsu elokuussa 2008 Ampsu 6 kk Ampsu 8 kk Ampsu 9 kk jouluna 2008, kuva 1 Ampsu 9 kk jouluna 2008, kuva 2
Ampsu 1v Ampsun odotus Ampsu ja pennut Ampsu & Susu Ampsu & Susu
Ampsu 1v 10kk Ampsu 2v Turussa Ampsu Jämsässä Ampsu Norrköpingissä Ampsu & Susu 2.1.2011
Ampsu lähes 3v, Inkerin kuva Ampsu 3 vuotta Ampsu reilu 3v Ampsu & Susu marras/2011 Ampsu jouluna 2011, kuva 1
Ampsu jouluna 2011, kuva 2 Ampsu & Susu 1.1.2012 Ampsu & Tokra Ampsu & Susu maalis/2012 Ampsu & Susu, joulu/2012
Ampsu & Vieno, talvi/2013 Ampsu odottaa pentuja Ampsu ja pennut Ampsu & tytär Myrtti Ampsu & poika Pesone
Ampsu reilu 5v Ampsu lähes 6v, kuva1 Ampsu & Ditta, joulu 2013, kuva1 Ampsu & Ditta, joulu 2013, kuva2 Ampsu lähes 6v, kuva2
Ampsu reilu 6v Ampsu & Vieno, talvi/2015 Ampsu 7v Ampsu ja BIS-pokaali
Ampsu 7,5v
(Pikkukuvaa klikkaamalla saat siitä isomman version!)