Etusivu

Omat kissani

Kasvattajasta

Pentueet -> Kasvatit

Katinhännän kasvatus

Pentuinfoa

Uutisia

Kissalinkkejä

Muut harrastukseni


SP&IC Vilandra Antar Darti, EST


eli lempinimeltään Vieno
leikattu naaras
Rotu: eurooppalainen
Väri: hopeatiikeri, EUR ns 23
Syntymäaika: 3.4.2002
FeLV+FIV testi negat.: 17.6.03 & 20.10.04 & 12.7.2007
Veriryhmä: A & Mikrosiru: ok
PKD ultra negat.: 10.12.2003 eli terveet munuaiset
Isä: CH Frigus Hopea-Matti (hopeatiikeri)
Emo: IC Katinhännän Queen Darth (mustasavu)
Kasvattaja: Aire Kapstas

Vienon sukutaulu


Taustaa:

Talven ja kevään 2002 projektina oli saada Eestiin kasvatilleni (IC Katinhännän Queen Darth, mustasavu naaras) pennut. Koska kissa oli ainoa Eestin rekisterissä oleva eurooppalainen, kävi "Dartti" Suomessa astutusreissulla tammi-helmikuun vaihteessa. Uros oli CH Frigus Hopea-Matti, hopeatiikeri. Pentuja syntyi 5 kpl 3.4.2002:
- Kivar Antar Darti, EST, hopeatiikeri uros (leikattu talvella 2004)
- CH Zan Antar Darti, EST, musta uros (leikattu joulukuussa 2004)
-> "Zanni" sai muutaman pentueen Ruotsissa 1., 2.
- IC Maria Isabel Darti, EST, mustasavu naaras
-> "Maisa" sai pennut talvella 2004 & toiset pennut keväällä 2005
- Tess Antar Darti, EST, mustasavu naaras (leikattu syyskesällä 2005)
- Vilandra Antar Darti, EST, eli tämän sivun Vieno-tyttö.

Pennut 10 pv Pennut 1,5 kk

Pennuista Vilandra muutti 21.7.2002 Raplasta (Eesti) meille. Maria tuli myös Suomeen (omistaja Riitta Mönkäre) ja Tess muutti Tallinnaan. Kivarin kasvattaja (Aire Kapstas) jätti itselleen. Zan meni muutamaksi vuodeksi Ruotsiin Ingeborg Ekstrandille kasvatuskäyttöön, tosin Suomen kautta koska Eestistä ei saanut suoraan viedä kissaa Ruotsiin (Zanni jatkoi matkaansa helmikuussa 2003 Ruotsiin). Helmikuussa 2007 Zanni palautui Suomeen ja vietettyään täällä kaksi kuukautta, huhtikuussa edelleen synnyinkotiinsa Raplaan. Sinne Zanni nyt jääkin, kavereinaan velipoika, emo ja Simba.
Pienenä Vieno oli meillä muiden "kissavanhusten" riesa. Mukana siis tuli myös velipoika Zanni, jonka kanssa oli kiva riekkua pentukuukausien ajan.

Vienon tapahtumia:

Talvi 2003

Vienolla ekat juoksut, onneksi harvakseen ja pliisuja.

Kevät 2004

Vienolla kävi kylässä kolliseuraa, mutta kollia kun ei Vienon tyrkytys voinut vähempää kiinnostaa, ei sitten pentuja saatu alulle. Kolli vaihdettava.

7.4.2005

Vienon sulhaseksi valikoitui lopulta EC Pikku-Piun Casanova (musta). Vieno kävi sen luona kylässä 2 kertaa (syksyllä 2004 ja talvella 2005) ilman tulosta. Huhtikuussa Casanova tulikin meille Vienon luokse, ja vanha sanonta; kolmas kerta toden sanoo, piti paikkansa!

12.6.2005

Aamuyöstä Vieno väänsi pennut maailmalle; kokonaista 5 kappaletta! Olihan se aika iso odotusaikana. Synnytys sujui hyvin, kuten koko pentuaikakin. Nämä (Star Trek) pennut muuttivat kaikki uusiin koteihin:
- musta uros Spock muutti Espooseen
- musta uros Degra eli "Renttu" muutti Järvenpäähän toisen mustan EUR-uroksen Rontin kaveriksi
- mustasavu naaras Seven eli "Patti" muutti Järvenpäähän
- mustasavu naaras Deanna eli "Nala" muutti Vantaalle siskonsa kanssa, eli
- sinitiikeri naaras Jadzia eli "Tikru" meni samaan perheeseen.

13.1.2008

EC Untuvan Isin Poika (hopeatiikeri) tuli Vienon luokse kylään ja astutus onnistui samantien.

22.3.2008

Vienon toiset pennut syntyivät. Vieno antoi odottaa lauantaille, 69. päivää astutuksen jälkeen ennen kuin alkoi synnyttämään. Vienolla oli polttoja pitkin aamua jo kolmatta tuntia eikä mitään vilaustakaan ollut pennusta, niinpä jouduimme lähtemään päivystykseen YESsiin. Vienolle syntyi keisarinleikkauksella kolme pentua, joista yksi piti nukuttaa samantien mutta kaksi olivat ok, joskin alkuun hiukan uneliaita. Kotona Vieno oli jo sen verran herännyt että aloitti nätisti pentujen hoitamisen. Pennutkin jo mönkivät pesässä suht aktiivisesti. Nisää ne eivät tahtoneet löytää joten annoin pari kertaa emonmaidon vastiketta. Sen enempää pentuja ei tarvinnutkaan auttaa vaan tämän jälkeen ruokailu sujui perinteisesti. Vienon haava oli lyhyt ja siisti ja parani todella nopsaan. Pari viikkoa synnytyksen jälkeen sillä oli 1-2 päivää kestänyt sairastumisen alku tms mutta se meni ohi, antibioottikuuria kuitenkin siinä vaiheessa jatkettiin hiukan.
Näistä Selviytyjä-pennuista toinen jäi meille ja toinen muutti omaan kotiin:
- musta uros Rob eli Ropsu muutti Espooseen toisen EUR-uroksen Amorin kaveriksi
- hopeatiikeri naaras Amber eli Ampsu jäikin meille.

28.3.2008

Vieno sai oman kaksikkonsa lisäksi hoidettavakseen "otto-pojan"! Se on turkkilaisen vanin 26.3. syntynyt urospentu. Vieno hyväksyi tulokkaan mukaan yllättävän nopeasti, aluksi nyt piti vähän katsella ihmeissään ja haistella toooosi tarkasti. Sen jälkeen sitä on hoidettu yhtä huolella kuin omaa kaksikkoakin.

26.8.2008

Vieno leikattiin, kaksi pentuetta sai riittää. Muutama kuukausi leikkauksen jälkeen Vieno painoi jo melkein 4 kg! Siitä tuli vihdoin ihan kissan näköinen, ei enää laiha ruipelo.

19.3.2009

Todella huonoja uutisia; Vienolla todettiin nisäkasvaimia ja ne leikattiin (4 alinta nisää poistettiin), koepaloista todettiin niiden olevan huonolaatuisia. Ennuste on huono; kasvaimet uusivat kaikella todennäköisyydellä ja joudutaan uusiin leikkauksiin.

8.5.2012

Viitaten edelliseen; 3 vuotta meni ok ja nyt sitten nisäkasvaimia löytyi lisää. Vienolta poistettiin taas kaksi nisää, 2 on vielä jäljellä. Kaipa pitää olla tyytyväinen että näinkin kauan päästiin ennen uusintaleikkausta, eikä jo aiemmin leikatulla alueella ollut mitään.
Vienohan muuten n. kuukausi ennen leikkausta täytti 10 vuotta!

26.9.2012

Kevään leikkaus onnistui ja hiukan myös epäonnistui; nisäkasvaimet saatiin leikattua pois ok mutta jokin komplikaatio jäi, sillä leikkauksesta Vienolla muodostui samaan kohtaan pari isohkoa pattia. Ne todettiin kesän aikana vaarattomiksi ja niissä oli hyytynyttä verta yms mutta katsottiin myös parhaaksi poistaa nekin. Niinpä Vieno oli taas leikkauspöydällä syyskuussa.Millainen Vieno on:

Vieno oli pentuna reipas ja vilkas pikkukissa. Se leikki ja viiletti pää viidentenä alkana, normaalia nuorisokäytöstä siis. Vieno tosin sai välillä jonkun vanhemmankin kissamme leikkiin mukaan. Vieno oli vintiö, vaikka mitään "todella pahaa" ei yleensä ollut mielessä.
Suljetut ovet ovat aina kiehtoneet ja Vieno pujahtikin edellisessä asunnossamme vaatehuoneeseen aina kun mahdollista, useinkin niin nopeasti ettei asiaa ehtinyt huomata ollenkaan. Kun kissaa ei näkynyt, tiesi mistä etsiä... Myös rappukäytävään teki nuorempana Vienon mieli ja sinne se vilahtikin joskus uskomattomalla nopeudella. Ennätyskerros missä se antoi itsensä kiinni, oli melkein ylin yhdeksäs... Liikuntaa omistajallekin!
Aikuisena Vieno ei enää ole niin vallaton kuin pentuna, vaikka etenkin narun perässä se pomppii ja leikkii innoissaan, saa myös yksin säntäilykohtauksia. Nuorin kissamme Susu myös joskus saa Vienon (isoäitinsä) mukaan leikkeihinsä. Sängyn petaamisesta se saa jotain nautintoa ja hyppii peittojen välissä. Nuorena aikuisena Vieno oli hiukan tiukkapipo, rätisijä, joka osasi käyttää "henkistä välivaltaa" joitakin valittuja kissoja kohtaan. Sen isoäiti Henna jo muutti meiltä vanhemmilleni, Nokka-isotätikin sai osansa mutta sittemmin välit olivat kunnossa (Nokka kuoli kesällä 2007). Pennut selvästi tekivät hyvää Vienolle koska tuntuu että se tasoitti luonnetta, eikä Vieno enää sen koommin ole kiusannut muita. Pojan (isoeno) kanssa Vieno tuli aina toimeen parhaiten (Poika kuoli syksyllä 2010). Vienon huonoin ominaisuus oli nuorempana sen huono ruokahalu ja nirsous ruuan suhteen, vaikka pentujen jälkeen syöminen vähän parantui ja leikkaamisen jälkeen paljonkin, painoakin on tullut lisää mukavasti. Ruokavalio on edelleen valikoiva ja kalapainotteinen (pääasiassa kalaisat purkkiruuat, keitetty sei ja myös erilaiset Royal Canin kuivamuonat kelpaavat).
Ulkoilu on Vienon mieleen ja se on ainoa kissoistani joka tulee paikalle kun heiluttelen valjaita, pomppaa pöydälle seisomaan että saan valjaat laitettua sille vaivattomasti ja kun on valmista, kävelee Vieno reippaasti ovelle. Lähinnä valjastelua harrastetaan mökillä iltaisin. Ulkotarhassakin Vieno viihtyy, siellä kissat viettävät aikaa päivisin. Vieno tykkää mökillä olosta niin paljon, että kotiin lähdettäessä alkumatkan autossa se nurisee tyytymättömänä koska ei haluaisi lähteä.
Ihmisiä kohtaan Vieno on aina ollut ylen ystävällinen ja saa puskukohtauksia sekä kömpii silloin tällöin syliinkin kehräämään & kiehnäämään. Sängyssä se ei nuku öisin vaan luovuttaa paikat muille. Haluaa kyllä nukkua samassa huoneessa, esim. makuuhuoneen lipaston päälle laitetussa kissanpesässä. Vieno on luonteeltaan reipas ja rohkea, sitä eivät pikkuasiat hetkauta.
Vieno kasvatuskissana: Sai 2 pentuetta, joissa pentuja 5 + 2. Ensimmäisestä pentueesta kasvatuksessa jatkoi yksi (Trill Jadzia), toisesta pentueesta molemmat. Vienolla on jo lapsen-lapsen-lapsen-lapsia.
Vienon näyttelyuraan voi tutustua seuraavaa nappia klikkaamalla:


Vienon näyttelyt

Kuvia Vienosta:

Vieno 10 pv Vieno 3,5 viikkoa Vieno 1 kk, kuva 1 Vieno 1 kk, kuva 2
Vieno 2,5 kk Vieno 4 kk Vieno 5,5 kk Vieno 8 kk
Vieno 10 kk Vieno 1,5v sixpack-kissa Vieno 2v Vieno 3v
Vieno odottaa pentuja Vieno & ekat pennut Vieno 4,5v Vieno ja Poika talvella 2007
Vieno 5v Vieno & Poju Vienon toinen odotus Vienon & tokat pennut, kuva 1
Vienon & tokat pennut, kuva 2 Vieno 6v Vieno 7v, kuva 1 Vieno 7v, kuva 2 Vieno n. 8v
Vieno 8v Vieno reilu 8v Vieno Norrköpingissä Vieno 9v, Inkerin kuva 1 Vieno 9v, Inkerin kuva 2
Vieno 9v, kuva 3 Vieno 9v, kuva 4 Vieno reilu 9v mökillä Vieno 10 vuotta Vieno ulkoilee, kuva 1
Vieno ulkoilee, kuva 2 Vieno 10,5v, kuva1 Vieno 10,5v, kuva2 Vieno & Ampsu Vieno 11,5v
Vieno 12,5v Vieno & Ampsu Vieno n. 13,5v, kuva1 Vieno n. 13,5v, kuva2 Vieno n. 13,5v, kuva3
(Pikkukuvaa klikkaamalla saat siitä isomman version!)