Etusivu

Omat kissani

Kasvattajasta

Pentueet -> Kasvatit

Katinhännän kasvatus

Pentuinfoa

Uutisia

Kissalinkkejä

Muut harrastukseni


SP&GIC Tok'Ra Selmak Darti *EST


eli lempinimeltään Tokra
leikattu uros
Rotu: eurooppalainen
Väri: sinitiikeri, EUR a 23
Syntymäaika: 2.12.2004
FeLV+FIV testi negat.: 26.8.2005 & 8.5./12.7.2006
Veriryhmä: A & Mikrosiru: ok
PKD ultra negat.: 8.5.2006 eli terveet munuaiset
Sienitesti negat.: Huhtikuu 2005
Isä: CH Frigus Hopea-Ilari (sinitiikeri)
Emo: IC Katinhännän Queen Darth (mustasavu)
Kasvattaja: Aire Kapstas

Tokran sukutaulu


Taustaa:

Eestiin kasvatilleni (IC Katinhännän Queen Darth, mustasavu naaras) oli suunnitteilla toinenkin pentue. Eestissä ei eurooppalaisia liiemmin ole, joten kävi hyvä tuuri kun saimme Dartille täysin vierasta sukua olevan sinitiikeriuroksen CH Frigus Hopea-Ilari käsiimme syksyllä 2003. Nuori uros muutti Eestiin kasvamaan ja kun se alkoi ymmärtämään tyttökissojen päälle, syntyikin kaksikin pentuetta, joista jälkimmäinen 2.12.2004, pentuja syntyi tuolloin peräti hämmästyttävät 7 kpl;
- Sarah Osiris Darti *EST, eli "Sokru", hopeatiikeri naaras
- Anise Freya Darti *EST, eli "Rosinake", sininen naaras
- Nox Lya Darti *EST, eli "Iines", sininen naaras (leikattu)
- Asgard Thor Darti *EST, eli "Thor", mustasavu uros (leikattu)
-> Thor sai ekat pennut keväällä 2007 & toiset sekä kolmannetkin kesällä 2008
- Martouf Lantash Darti *EST, eli "Nappi", sininen uros (leikattu)
- Jaffa Bra'Tac Darti *EST, eli "Panttu", musta uros (leikattu)
- Tokra Selmak Darti *EST, eli tämän sivun Tokra-poika.

Pennut n. 3 pv Pennut n. 2 viikkoa Pennut reilu 1 kk
Pennut lähes 2 kk Pennut, 1 puuttuu Sininen kolmikko

Pennuista Tokra muutti 6.3.2005 Raplasta (Eesti) meille. Kolme sisarustakin tuli myös Suomeen; Sugar (omistaja Una Jantunen, Espoo), Iines (omistajat Marjo & Heikki Paananen, Vantaa) ja Nappi (omistajat Henna Linturi & Jukka Alasaari, Helsinki). Rosinake muutti Keilaan (Eestissä) omistajana Katrin Viks ja Thor ei muuttanut kauas, oma koti löytyi samasta kerrostalosta missä kasvatuskotikin on, omistajana Liis Animägi. Panttukin muutti viimein lähes 1-vuotiaana ja nykyomistaja Viive Hannus (Tallinna).

Tokran tapahtumia:

16.3.2006

Tokra kävi tapaamassa tyttöystävää; ruskeatiikerin väristä Untuvan Isin Murua eli Veeraa. Pentuja siis odotettavissa toukokuussa...

21.5.2006

Tokran ensimmäinen pentue syntyi samoilla hetkillä kun Suomi voitti historiallisesti euroviisut; peräti kuusi pentua! 4 ruskeatiikeri urosta Untuvan PopinHevitähti, PeikonVoitto, PauhaavaPeikko ja PikkuLordi sekä sinitiikerit uros ParasViisu ja naaras PopinDiiva.

22.8.2006

Tokra kävi tapaamassa toistakin tyttöystävää; sinistä Pikku-Piun Forte Fortissimoa eli Fridaa. Pentuja odotettavissa lokakuussa...

26.10.2006

Tokran toinen pentue syntyi; potra kolmikko jossa sininen uros Kissakallion Gaspard, sininen naaras Gertrud ja sinitiikeri naaras Gunhild.

16.11.2006

Tokra leikattiin. Kolmaskin tyttöystävä kävi, kolmastikin, Tokran luona mutta siitä ei valitettavasti syntynyt tulosta.Millainen Tokra on:

Tokra oli pentuna todella vilkas eikä pysynyt paikallaan juuri ollenkaan. Sylissäkin käpälät kävivät kokoajan kun olisi pitänyt jo päästä liikenteeseen. Tokra oli pentumaisen vintiö, roikkui kukissa & verhoissa & pyykkitelineellä olevissa pyykeissä (myös kuskaili niitä pitkin kämppää) ja kun ilkikurinen vintiökohtaus iski, näki sen Tokran ilmeestä; jotain pahaa oli keksittävä! Tokra olikin pienenä meidän "tuhoeläin"...
Vanhuksemme sopeutuivat tulokkaaseen nopeasti, mutta vain Poika pysyi jotenkuten siinä menossa perässä ja jaksoi riekkua Tokran kanssa, painimatseja käytiin päivittäin. Poika oli Tokran paras kaveri pitkään. Vieno (Tokran puolisisko, ikää 3v Tokran tullessa) on ollut tiukkapipoisin, ei millään olisi hyväksynyt tulokasta. Tokra taas suhtautuu asioihin poikamaisen leppoisasti ja rennosti, ei turhia paineita.
Iän lähestyttyä yhtä vuotta meno rauhoittui jonkin verran. Nuorena kollina oli taas muuta ajateltavaa kuin leikkiminen. Samalla (1 vuoden ikäisenä) alkoivat pienet merkkausongelmat, jotka jotenkuten pysyivät hallinnassa... kevät oli pahinta aikaa. Onneksi kesän ja syksyn Tokra otti suht rauhallisesti ja merkkailu oli hyvin satunnaista. Tokra leikattiin 2-vuotiaana marraskuussa 2006 minkä jälkeen kollimaiset tempaukset ovat jääneet kokonaan. Alkoi myös syömään paremmin ja syökin suht monipuolisesti purkki- ja kuivamuonia, mutta ei minkäänlaista tuoreruokaa.
Leikkaamisen jälkeen Tokra on alkanut mennä takaisin pentutasolle ja on jälleen kovin leikkisä, kaikki kelpaa leikkikaluksi. Höyhen- ja narulelut ovat sen ykkössuosikkeja! Niiden perässä painellaan kuin väkkärä. Vanhemmista kissoista ei oikein ollut Tokralle leikkiseuraa koska ne jännittivät Tokran riehakasta olemusta. Muut nuoret kissat ovat leikkineet Tokran vauhdissa, aluksi Fanni-birma nuorena, sen jälkeen Ampsu ja Susu.
Tokran erikoisuuksiin kuuluu pitkänomaisten esineiden, kuten imurin mätkiminen tassulla. Se lähestyy "pelottavaa" esinettä varovasti ja mahdollisimman kaukaa sivaltaa sitä etutassullaan, niin rajoilla että välillä heilahtaa ohi... Tokra myös halajaa aina korkeuksiin, kaappien ja hyllyjen päälle, mökillä se tassuttelee sujuvasti katon rajassa tupaa halkovien hirsien päällä. Lakanoiden tms viikkaaminen on Tokran lempipuuhaa, silloin Tokra pomppaa lakanalle ja meidän päädyistä pitelijöiden pitää heilutella ja "hyppyyttää" lakanalla olevaa Tokraa, halvat on huvit... Tokra nukkuu yöt sängyssä aina kun mahdollista. Mökillä Tokran lempipuuhia on saunominen ja ulkoilu, niin tarhassa kuin valjaissakin. Tokra on luonteeltaan oikein ystävällinen, tykkää sylissä olemisesta, kehrää paljon, reipas ja mukava. Saattaapa joskus yllättäen säikähtää jotain suht olematonta ja saa tuolloin aikamoisia sätkyjä.
Tokra kasvatuskissana: Sai 2 pentuetta, joissa pentuja 6 + 3. Toisesta pentueesta kasvatuksessa jatkoivat molemmat tytöt (Hilda & Kerttu). Tokralla on lapsen-lapsen-lapsia molempien tytärten kautta, niin tiikeri- kuin täplikäslinjassakin.
Tokran näyttelyuraan voi tutustua seuraavaa nappia klikkaamalla:


Tokran näyttelyt

Kuvia Tokrasta

Tokra n. 1 kk Tokra n. 1,5 kk Tokra n. 2 kk Tuittu 15v & Tokra 4kk
Tokra kotona, ikä 3 kk Tokra mökillä ulkoilemassa Tokra ja Poika painivat Tokra haukottelee Tokra kotona, ikä n. 5 kk
1/2-vuotias Tokra Tokra ulkotarhassa Tokra ja Poika ulkotarhassa Tokra 1 vuotta Tokra Tallinnassa
Tokra ja Poika talvi 2006, kuva 1 Tokra ja Poika talvi 2006, kuva 2 Tokra 1,5 vuotta Tokra 2v, kuva 1
Tokra 2v, kuva 2 Tokra Ruotsin näyttelyreissulla Tokra 3v Tallinnassa Tokra & Amor, kuva 1 Tokra & Amor, kuva 2
Tokra 3,5 vuotta Tokra 4 vuotta Tokra 5 vuotta Tokra päiväpeitolla Tokra 5,5 vuotta
Tokra kiipeilee Tokra saunassa Tokra 6,5 vuotta Tokra & Ampsu
Tokra & Kikka Tokra 7,5 vuotta Tokra & Kikka Tokra 9 vuotta
Tokra reilu 9 vuotta, kuva1 Tokra reilu 9 vuotta, kuva2 Tokra n. 10 vuotta Tokra 10,5 vuotta
(Pikkukuvaa klikkaamalla saat siitä isomman version!)