Etusivu
Omat kissani
Kasvattajasta
Pentueet -> Kasvatit
Katinhännän kasvatus
Pentuinfoa
Uutisia
Kissalinkkejä
Muut harrastukseni
|
Katinhännän Rednex Cotton Eye Joe
eli lempinimeltään
Ragetti
leikattu uros
Rotu:
eurooppalainen
Väri:
sinitiikeri, EUR a 23
Syntymäaika:
1.10.2018
FeLV+FIV testi negat.:
-
Veriryhmä:
-
& Mikrosiru:
ok
PKD ultra negat.:
-
Isä:
Ellimellin Mozart Amadeus (ruskeatiikeri)
Emo:
Katinhännän Kielo Kanteletar (ruskeatiikeri)
Kasvattaja:
Kadi Myllys (oma kasvatti)
Ragetin sukutaulu
Ragetin tapahtumia:
28.3.2019 |
Ragetin jo menetetty silmä poistettiin, eli viimeisetkin jämät mitä jäljellä ja ommeltiin aukko kiinni. Ragetti toipui nopeasti ja helpon oloisesti, kauluria oli pidettävä tunnollisesti ettei kissa olisi raapinut tikkejä auki. |
17.9.2019 |
Ragtti kastroitiin. Sillä toinen kives ei ollut laskeutunut joten siksi operaatio oli hiukan isompi leikkaus. Mistä Ragetti taas toipui nopeasti vaikka kauluriakin täytyi pitää jonkin aikaa, koska haavan nuoleminen kiinnosti jonkin verran. |
10.12.2019 |
Ragetin toinen silmäoperaatio. Nyt korjattiin olemassa olevan silmän luomi, koska Ragetiltahan puuttui tuosta silmästä osa yläluomea eli se on juuri kolobooma-kehotyshäiriön aiheuttamaa. Päädyttiin lopulta tekemään asia niin, että Ragetin terve alaluomi siirrettiin yläluomeksi (sen osaksi, koska osa yläluomea Ragetilla oli ennestään). Kaikki sujui taas hyvin, myös toipuminen, kaulurin pito jne. |
18.3. 2020 |
Pientä luomen korjailua vielä, eli se yhtymäkohta missä olemassa oleva yläluomi ja siirretty yläluomi kohtasivat, alkoi kasvaa vielä muutama pidempi karva / ripsi jotka osuivat silmän pintaan. Niitä jäädyteltiin pois. Tämä oli pieni toimenpide eikä kauluriakaan tarvinnut pitää kuin pari päivää. |
Millainen Ragetti on:
Ragetti on oma kasvattini joka jäi meille omasta pentueesta.
Ragetti on lemmikkitasoinen eikä sitä käytetä kasvatuksessa eikä voi käydä näyttelyissäkään. Siitä olisi paljon kerrottavaa, nuori kissa jolle on tapahtunut jo niin paljon, enemmän kuin monille vanhemmille kissoillemme yhteensä. Ragetin ja veljensä syntymästä ja alkutaipaleesta on kirjoitettu Ysäri (We Love)-pentueen sivulla.
Ragetti siis syntyi mukanaan silmien kehityshäiriö kolobooma. Se on harvinainen enkä ollut kuullutkaan moisesta ennen. Tämän vuoksi Ragetti jäi meille itsellemme ja olemme hoitaneet sen silmien osalta kaiken mitä on lääkäri suositellut. Kissa pärjää hyvin yhdelläkin silmällä ja tuolla yhdellä Ragetti näkee mainiosti. Tuosta silmästä luomi on tarvinnut korjailua mutta itse silmä on ok. Ragetti menetti toisen silmänsä jo ihan pienenä ja siitä jäi punainen aukko jäljelle. Vaikka Ragetti pentuna oli hyvin voivan oloinen; söi ja leikki, se oli kuitenkin pienikokoinen, puoli vuotiaana ennen ensimmäistä silmäoperaatiota vain n. 2-kiloinen. Sen jälkeen kun menetetty silmä poistettiin kokonaan ja ommeltiin aukko kiinni, Ragetti kasvoi nopeasti, parissa kuukaudessa aikuisen mittoihin. Muutos oli hämmästyttävän nopeaa. Jotenkin tuo silmä kanitti sen kasvua ja operaation jälkeen siitä tuli nopeasti normikokoinen kissa. Jännä ilmiö sinänsä.
Ragetti on todella aktiivinen kissa. Siis toki kaikki pennut ja nuoret ovat mutta Ragetti on tässä suhteessa vielä hiukan poikkeuksellinen. Se jaksaa paukuttaa leluja ja leikkiä ja riehua. Ensimmäisen silmäoperaation jälkeen sillä kävi hyvä tuuri kun meille syntyi kissanpentuja peräti kahdelle emolle yhtä aikaa; Ragetin isoäidille Ilonalle 5 pentua ja niin ikään Ragetin emolle Kielolle myös 5 pentua. Kahden viikon ikäerolla. Heti kun pennut olivat tarpeeksi vanhoja liikkumaan ja juoksemaan, Ragetti pääsi niiden mukaan. Kokoero ei näyttänyt haittaavan mitään, pennut ottivat Ragetin yhdeksi niistä ja Ragetti itsekin varmasti luuli olevansa yksi niistä ja näin meillä oli pari kuukautta iso yhtenäinen 11 pennun lauma jotka viiletti, leikki, paini, riehui ja nukkui yhdessä. Oli oikein sääli kun pennut alkoivat lähteä ja tämä hauska aika päättyi. Mutta yksi pennuista jäi meille, Ragetin puolisisko Ade ja näin tämä kaksikko jatkoi riekkumistaan yhdessä loppukesän ja syksyn. Ne on aina tulleet hyvin toimeen. Myös matkustavat aina yhdessä, samassa boksissa. Yllätyksekseni Ragetti myös yrittää auttaa Adea juoksussa jotka alkoivat kun Ade läheni 1 vuoden ikää. Kun Kielon ja Ilonan pennut kasvoivat lähelle 3 kuukauden ikää, niille alkoi tulemaan juoksuja. Tämä ei herättänyt Ragetissa mitään mielenkiintoa ja se oli tuolloin vielä leikkaamaton (n. 8-9kk ikäinen). Tokihan se oli pidettävä erossa omasta emosta ja mummosta mutta välissä oli vain verkko-ovi, kaikki näkyi ja kuului ja tuoksui.... eikä Ragettia kiinnostanut muu kuin riehua pikkupentujen kanssa. Se tosiaan taantui yhdeksi niistä, kaikin puolin.
Ragetti tykästyi myös ulkoiluun ensimmäisenä kesänään, niin kissatarhoissa kuin valjaissakin. Valjaissa sen kanssa on vähän jännää, koska se ei malta edetä rauhallisesti vaan sinkoilee ja säntäilee sinne tänne, pomppii ja hyppii jokaisen ötökän perässä joka on ilmassa, välillä tuntuu että se itsekin lentää kun ei juurikaan ehdi maata tassullaan koskea... viileämmistä ulkoiluilmoista se ei niin välittänyt enää syksymmällä.
Ragetilla on paljon lempileluja. Yksi on karvainen pallo joka kilisee. Välillä se heittelee ja paiskoo lelua pitkiä aikoja, jopa pari tuntia. Ajoittain lelu hajoaa jo päivässä kun ei kestä sellaista paukutusta ja heittelyä. Uusia on meillä jonossa varulta. Mutta sitten kun Ragetille esiteltiin kevyemmät huopapallot joissa jouluisia kiiltäviä vihneitä (kevyet), innostui se niistä ja karvapallot ovat jääneet hiukan vähemmälle paukuttelulle. Lisäksi sittemmin Ragetti keksi että ihmiset voivat heittää palloja ja se tuo niitä takaisin heiteltäväksi. Myös nauhat ja osa huiskaleluista ovat mieluisia. Muutakin puuhaa Ragetti usein keksii, kuten jos yrittää ripustaa pyykkejä telineelle kuivimaan, niin Ragetti tulee telineen päälle kellimään tai roikkumaan pyykeissä, pudottelee niitä lattialle sitä mukaa kun yrittää niitä ripustaa... Ragetilla on mielikuvistusta ja kaikenlaista ajanvietettä se aina keksii.
Ragetti myös osaa välillä rauhoittua ja tykkää usein kelliä selällään sylissäni, nukahtaakin siihen. Jostain syystä tähän sylissäkellimiseen usein liittyy se, että Ragetti alkaa pesemään itseään, etenkin tassujaan ja naamaansa.
Ragetti ei jännitä juurikaan mitään, esim. se tulee imuroitaessa paikalle ihmettelemään imuria, vieraistakaan ei piittaa. Silmän vuoksi Ragetti on saanut tähän asti päivittäin silmäänsä kostutustippaa estämään ettei silmän pinta ärsyynny sitä vasten olevista karvoista. Ragetti varmaan luulee että moinen kuuluu joka kissan päivittäiseen elämään eikä pidä asiaa minään (sitä tehty siitä asti kun se oli n. viikon ikäinen, alussa vielä oli antibioottitippaakin ja erilaisia tippoja laitettiin pikkupentuaikoina monta kertaa päivässä). Ragetti ei mitenkään pakoile asiaa tms. Lisäksi meille saa tulla kuka tahansa vieras ovesta ja laittaa Ragetille silmätipan. Se on hyödyllistä silloin kun olemme reissussa ja kissanhoitajan on tarvinnut laittaa tippa.
Kuvia Ragetista:
(Pikkukuvaa klikkaamalla saat siitä isomman version!)
|